вторник, 27 мая 2014 г.

В ЄС придумали, як позбутися енергетичної залежності від Росії

Завтра ЄС повинен опублікувати нову стратегію своє енергобезпеки під назвою "Комплексний план по скороченню енергозалежності ЄС"

Як пише газета "Коммерсантъ", в розпорядженні якої вже є цей документ, він присвячений скорочення залежності тільки від одного постачальника - Росії, передає Еспресо.TV.


Основна увага приділена поставкам газу, оскільки він займає 42 % в імпорті і 27% у споживанні цього палива в ЄС, при цьому шість східних країн союзу повністю залежать від поставок з Росії.

ЄК, як і колись, у середньо -довгостроковій перспективі розраховує на збільшення поставок газу з альтернативних джерел, а також на прискорений розвиток інтерконекторів, що дозволило б вільно переміщати газ всередині ЄС.

Найбільш дієвим заходом в Брюсселі вважають виконання мети щодо зниження споживання енергії на 20 % до 2020 року, або на 371 млн тонн нафтового еквівалента. Також ЄК пропонує "широко обговорити" можливість ускладнення доступу до стратегічної енергоінфраструктури для держкомпаній "з ключових країн - постачальників".

Також Європейська комісія пропонує збільшувати запаси у сховищах і створювати на національному рівні плани екстреного скорочення споживання. Також планується передача частини запасів в ПСГ під управління ЄС чи Міжнародного енергетичного агентства, тобто створення стратегічного резерву.

ЄК також турбує залежність від російської нафти і особливо нафтопродуктів, хоча "вона поки і не представляє негайної загрози". У Брюсселі звертають увагу на "підвищену концентрацію влади" в російському нафтовому секторі та збільшення участі російських компаній в європейській нафтопереробці, що робить галузь "схильною до політичного впливу".

Проект нової стратегії ЄС вимагає ввести конкуренцію в поставках ядерного палива для АЕС. По суті, ЄК пропонує враховувати наявність альтернативних постачальників палива при виборі нових інвестпроектів в атомній галузі, тому що якщо АЕС в Європі будує Росія, то залежність від російського палива занадто висока.

Зараз НПЗ в Європі володіють "Роснефть" і ЛУКОЙЛ . У сегменті палива для АЕС Брюссель має намір наполягати на тому, щоб кожна нова станція мала альтернативу поставкам з Росії.

Основною інтригою енергостратегії було питання про створення європейського енергетичного союзу, головним ідеологом якого виступає польський прем'єр Дональд Туск. Європейські компанії, за даними видання, поставилися до ідеї відверто вороже. Але Гюнтер Еттінгер, навпаки, визнав пропозицію корисним і минулого тижня обрушився з критикою як на енергокомпанії , "які не хочуть домагатися енергоефективності, а хочуть продавати більше енергії" , так і на окремі уряди, які "продовжують діяти в вузьконаціональній логіці".

У документі Енергосоюз цьому питанню відведена остання глава. На першому етапі запропоновано створити координаційний механізм, в рамках якого країни ЄС обговорювали б важливі кроки в енергетичній сфері (в тому числі укладення великих контрактів). Готуючись до укладення угод з третіми країнами в енергетиці, члени ЄС зобов'язані інформувати про це ЄК і прислухатися до її рекомендацій. Зокрема, буде розглянуто питання про те, чи можуть кілька великих європейських покупців газу об'єднатися для його спільного імпорту на добровільній основі і наскільки такий підхід відповідає антимонопольному законодавству.

Комментариев нет:

Отправить комментарий