пятница, 23 мая 2014 г.

Через терор на Крайньому Сході люди залишаються без роботи, а банки без грошей

Озброєні сутички на Східній Україні, що тривають декілька місяців поспіль, призвели до того, що в регіоні значно погіршилася економічна ситуація. Через занадто велику невизначеність підприємства активно скорочують кадри, отже, рівень безробіття в східних областях перевищив загальноукраїнські показники.
Крім того, загрози з боку сепаратистів призвели до заморожування соціальних виплат та неможливості здійснювати грошові операції для простих громадян. Донбас залишається без роботи Збройні конфлікти і невизначена політична ситуація в Донбасі провокують загострення економічної та соціальної кризи у регіоні. Першими під удар потрапили звичайні громадяни, які почали масово втрачати роботу. Це відбувається через те, що багато підприємств Донецької області почали скорочення своїх працівників у зв'язку із нестабільністю і погіршенням інвестиційного клімату. Читайте також: У Криму ціни на продукти зросли вдвічі, а зарплати і пенсії досі не підвищили "Ситуація, яка склалася в політиці, відбивається на економіці і відбилася на зайнятості населення. За 4 місяці послугами центру зайнятості скористалося на 19% більше людей. Всього з початку року в центри зайнятості звернулися 10,2 тис. осіб - 3,9 тис. службовців, 1,9 тис. робочих і 300 осіб без професій. Працевлаштовано 2,4 тисячі осіб", - звітував мер Донецька Олександр Лук'янченко.

 Крім того, багато підприємств вирішили скористатися цією ситуацій для того, щоб оптимізувати свої витрати. Вони звільняють всіх своїх співробітників і набирають повністю новий штат, пропонуючи працівникам набагато нижчі зарплати. Згідно з офіційними даними, рівень безробіття в Донецьку зріс на 0,4% і склав 1%. У той же час, в цілому по Україні без урахування тимчасово окупованих Криму і Севастополя в квітні рівень безробіття не змінився порівняно з попереднім місяцем і залишився на рівні 1,8%. За даними Державної служби статистики, в Державній службі зайнятості було зареєстровано 474,7 тис. безробітних, з них 375,7 тис. осіб отримують допомогу з безробіття. До того ж дуже сильно скорочується і обсяг зарплат у східних регіонах України. За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, доходи у Донецькій і Луганській областях за перші чотири місяці цього року впали з 95% до 82%. Ці тенденції негативно відбиваються в першу чергу на молоді. Підприємства закриваються, і молоді люди змушені або залишитися без роботи, або шукати її в інших регіонах. Багато хто традиційно воліють їхати за роботою в столицю, однак зараз це стає не найоптимальнішим виходом. У Києві відчуваються проблеми з працевлаштуванням через масову міграцію громадян з АР Криму, які вирішили відмовитися від російського громадянства. А таких людей вже не мало - за даними Мінсоцполітики, на материкову частину Україну вже переїхало понад 5 тис. осіб і, швидше за все, цей процес буде продовжуватися. Тому центри зайнятості та соціальні служби в першу чергу приділяють увагу біженцям з півострова.

Комментариев нет:

Отправить комментарий